MØTER OG ARRANGEMENT.

Onsdag 27.feb.2 019.

Trond O.Larsen holdt ved senteret et foredrag han hadde kalt:» Peer Gynt – en annerledes Peer Gynt».»

Dette diktverket skrev Ibsen han mens han oppholdt seg i Italia i 1867, og han brukte 9 måneder på dette, og utga det 14.nov. samme år. Ibsen var egentlig fattig, men ved utgivelsen av Brandt ble økonomien bedre. Larsen kom inn på forholdet mellom Bjørnson og Ibsen. Bjørnson hjalp ofte Ibsen økonomisk i den vanskelige tiden, men noen gode venner ble de ikke.

Kom så inn på hvordan Ibsen fikk ideen til Peer Gynt. Han hadde fått et stipend, og han ville samle fortellinger og anekdoter, særlig fra Gudbrandsdalen. Han fikk han inspirasjon til folk og lynne i Jo Gjendes rike. Foredragsholderen påpekte at åpningssetningen ikke kunne være: Peer-du lyver», for hva hadde Peer løyet om? Jo, det var det berømte bukkerittet over Gjendineggen (Besseggen) og endte i Gjende.

Vi fikk så en slags analyse av diktet; Peer lyver så det holder, han er ambisiøs, karakterløs, smart og fantasifull. Vi fikk noen eksempler på dette. Han kommer uinvitert til bryllup, drikker og røver bruden, og rømmer til fjels. Hos Dovregubben gir han avkall på sin personlighet for å gifte seg til et kongerike, bl.a. Diktverket består av fem handlinger, og handlingene forgår dels i Norge, dels i Nord Afrika og dels på havet.

Foredragsholderens analyse av Peer Gynt, sidestilte Ibsen med Dante og Goethe. Ibsens tankespinn med samband til bibelen og Egyptisk historie var ny og spennende. For spesielt interesserte var hans bok «Peer Gynt og Brandt – en ny fortolkning» til salgs.

Trond O . Larsen.

Fredag 22.02.2019.

Dansetroppen ankommer.
Leder Jorunn Bakken.
På startstreken Inger-Lise og Ingebrigt.
Meget konsentrerte dansere, Marit og Einar.
Så var det amatørenes tur. Litt slapp stil?
Kjeden går bra!

Onsdag 20.02.2019.

Onsdag 20/2-2019 var Marit Sørum her med et flott kåseri og mange fine bilder fra Tenerife. Mange vil sikkert kjenne seg igjen, men ikke så mange har vært på disse «ukjente stier». Flotte bilder og informasjon fra området rundt vulkanen Teide som er Spanias høyeste fjell. En tur innom Nasjonalparken Las Cañadas og ikke minst en nedadgående klatretur fra det lille stedet Masca og ned til kysten, ga oss forståelsen hvor vilt og ugjestmildt det kan være på Tenerife.

En fin informasjon og bilder om blomster og trær, planter som er ukjente for oss var veldig fint. Måtte dette være en inspirasjon for de som er lette til bens!

Ragnhild

Marit Sørum.

Fredag 15.02.2019.

Det var "stinn brakke" på Seniorsenteret fredag med mange ukjente gjester fra både Asker og Bærum og stemningen var på topp.

Asker Swing Department varmet opp med noen takter av “That's all“ og dermed var standarden lagt og forventningene deretter.

Bandets "pratmaker" og saxofonist Hans Mathias Tjømoe introduserte gutta med sine vanlige vittigheter og skapte humør og god kontakt med publikum.

Den første låta "Satin Doll" satt som et skudd, med godt samspill mellom Sax og trombone og ikke å forglemme Morten som med sin vibrafon binder det hele sammen med sine fine harmonier.

Deretter fulgte "Crazy Rytm", en solid swinglåt som fikk swingfoten i gang og deretter "She's wonderful“, “wonderfult" fremført med heftige bossarytmer.

Som vi vet gikk ikke Sonja Henie bare på skøyter, hun produserte også film i Hollywood der den neste låta "There will never be another you" ble kjent. Den har blitt en av favorittene i “The American songbook“ som bandet henter sine låter fra. Vakker låt og fin trekst!

Låta "My foolish heart" minnet oss på alle de gangene vi selv har latt hjertet styre og latt fornuften fare................

Neste låt "Honey Succle Rose" eller på norsk: "Har'u sykkellås" svingte i Fats Waller stil med Tjømoes klarinett populært kallt “lakris-stang“.

Så fulgte den vakre "Memories of you" skrevet til minne om en kjent jazzlegende, en lyrisk og vakker låt!

Bandet avsluttet med "Basin Street Blues" og helt i tråd med sitt mantra: “Making Zazz Vibrations“

Ekstranummeret "That's all" markerte at “det var det“, og satte oss i en god helgestemning på veien hjem!

Og om to uker er det fullt kjør igjen med allsang og trubadurene!

Og så et lite hjertesukk til slutt – de populære fredagskonsertene våre er i faresonen – ikke glem den blå boksen!!

Trond Arnesen,

 

 

 

 

 

Asker Swing Department

Foredraget i dag het:» Hørselstap hos eldre» Foredragsholderen var audiopedagog ved Haug skole; Torunn Olsen Røv.

Hørselen er svært viktig for oss alle. Her får vi all informasjon om alle lyder omkring oss. Denne evnen svekkes jo med årene, og allerede i 40 års alderen blir den gradvis svekket. Det var imidlertid den aldersrelaterte hun satte fokus på. Tegnene kunne være at man mistet ord i mange sammenhenger, både tale og sangtekster. Visse lyder, særlig høyfrekvente, ville være vanskelig å oppfatte. Likedan vokalene i dagligtale og informasjon, kunne ble uhørlige. Radio og TV apparater måtte stå høyere på enn før, og en vanlig samtale ble vanskelig å følge med på. Derfor skulle formidleren snakke sakte og tydelig med åpent ansikt. Det var ikke uvanlig at de som hørte noe dårlig, ikke innrømte dette. Risikoen for å havne utenfor fellesskapet, og sosial isolasjon , var tilstede.

Hørselstapet ville utvikle seg langsomt, men det var viktig at vedkommende erkjente sin situasjon, og søkte hjelp i god tid. At hørseltap også kunne være tegn på gryende demens, måtte vi ha i tankene. Foredragsholderen mente at man skulle forsøke et høreapparat tidlig som mulig. Det ville ta ca. 1000 timer for hjernen å tilvenne seg dette, samt at tilvenning av bruk og lyd ville ta tid. Fremgangsmåten er at via fastlegen blir man sendt til en øre-nese-hals spesialist. Nå var Norge i den heldige situasjon at vi innfører kun høreapparater av høy kvalitet, og at dette ble dekket av NAV og hjelpemiddelsentralen. Her kunne du ellers få tekniske hjelpemidler som forsterkere og lydslynger.

Et svært aktuelt foredrag som traff sitt publikum.

Tove Olsen Røv.

Fredag 008.02.2019.

SAMBA CARAMBA OLÈ.

Idag hadde vi besøk av Germaine Hexeberg og Morten Fagerli.

1. Presentasjon av karnevalsdronningen som spilte på tverrfløyte.

2. Sjampagnegallopp: tverrfløyte og piano.

3. Tverrfløyte og piano: Can, can.

4. Rosa på ball: tverrfløyte og piano.

5. Pål sine høner, tverrfløyte og piano.

6. Kyllingen er kommet hjem, piano og dans.

7. Masker fra Venezia, fløyte og piano.

8. Veneziansk gondolsang, fløyte og piano.

9. Fastelavens samba, sang, piano og kastanjetter.

10.Brasileira-samba, fløyte og piano.

11.Stranden i Rio, Copo Cabana, fløyte og kastanjetter.

12.Wilhelm Tell- musikken. 

13.Polka av Johan Strauss, Fornøyelsestoget, fløyte og piano. 

14.Svanen fra Dyrenes karneval.

Stor applaus , dyktig gjennomført, profesjonelt,  flott underholdning.

Takk fra formannen.

Nils Patrick Fjeldstad.

Germaine Hexeberg og Morten Fagerli.
På karneval.
Karnevaldronningen.

Onsdag 06.02.2019.

Tidligere offiser og filatelist Svein Harthor Andersen holdt et foredrag for oss som han hadde kalt: «Sensurpost – brevet og krigen 1939-1940.»

Historikken viser en stor forandring når det gjelder det norske postvesen. I 1939 hadde vi 4520 postkontorer, og medregnet post med skip og tog; 4740. Det ble sendt ca.363 millioner brev årlig, og ca. 328 millioner var innenlands.

Krig skaper alltid begrensninger, og det gjorde det for også for Norge. Nye lover og kontroller ble straks innført etter hvert som den tyske fremmarsjen overtok mer og mer av landet. En tid var det total stopp på forsendelser. Det roet seg etter hvert, men all post ble sensurert. Før Sovjet og USA ble engasjert i krigen, gikk distribusjonen ganske greit, selv om det tok lang tid. Nevnte at brev til USA kunne gå via Petsamo, og utskipes derfra. Noe ble også fraktet via den Transsibirske jernbane til Vladivostok.

Brevene under krigen var selvsagt etterlengtede og kjærkomne. Det kunne være fra soldater, sjøfolk eller fanger. Nå ble brevene sensurert enten de ble mottatt eller sendt, men det var likevel et kjærkomment livstegn. Nevnte Røde Kors brevene, et formular der fangene hadde 25 ord til rådighet, og kunne på en ønskeliste krysse av hva som ønskes Dette tok imidlertid svært lang behandlingstid, og var vel ikke så vellykket.

Kom til slutt inn på postering og frimerker. Sensurerte brever fikk stempel fra stats -eller sikkerhetspolitiet. Frimerkene kunne være merket med solkorset, Quisling eller frontkjempermerket. Det siste hadde en ekstravgift på 80 øre, der overskuddet gikk til disse NS. Sensuren ble likevel lurt av at f.eks. V tegnet ble montert opp/ned svart noen merker, og nisseluer av forskjellige farger ble forsøkt. Når det gjaldt jule- og postkort var fantasien svært kreaktiv.

Et interessant foredrag, som handlet om en tid flere av tilhørerne husket.

Svein