FOREDRAG OG UNDERHOLDNING

Onsdag 23.05.2018.

Senteret hadde i dag invitert idehistoriker, prest og sogneprest ved Oslo Domkirke; Karl Gervin, som  holdt sitt foredrag «En reise gjennom Norge det Herres år 1315»
Han begynte med at Adam fra Bremen som var den første som skrev en beskrivelse av «Norvegien» som med sine ville  fjell og barske kulde var det goldeste land i verden.  Det å besøke landet landeveien kunne være en stor utfordring, derfor valgte de fleste å komme sjøveien. Gervin viste oss noen av datidens sjøkart, som etter vår viten absolutt ikke måtte følges. På den tiden var Bjørgvin (Bergen) Norges største by med ca. 9000 innbyggere. Oslo hadde den gang ca.  2500. Navnet Oslo kom  egentlig fra gammelnorsk Ås( Norrøn gud)og Lo( slette), altså Åslo, en slette det var høvelig sted for å dyrke den gamle åsatruen. Reisetiden kunne være lang. Et eksempel var at fra Rostock i Tyskland til Oslo, kunne det ta ca. i måned. Når man først var kommet  til Norge, var det så ymse med innkvartering. Langs landeveien måtte man ta til takke med primitive skysstasjoner, og i byen måtte man leie seg rom privat. Da var det om å gjøre å ha med seg gaver til vertene  som ville falle i smak. Hadde du opphold i en by, var du en borger der og da med forpliktelser; f.eks. hjelp til å kjølhale båter, delta i det frivillige brannvesen o.l.  I byen var det også forbudt å bære våpen, og når vekterne ga rosignal, skulle alle være inne. Langs landeveien var det nok andre skikker. Her var det kongelige forordninger m.h.t. liggeunderlag, sengetøy , og til og med 4 nattluer til hver.
Hvordan så utlendingene den gang på oss nordmenn? Ganske fåmælte, med en taushet som kunne forveksles med sindighet. Kvinnene var likestilt,  unntatt når det gjelder arv. Der skal mannen ha  mest (Brorparten).
Fikk inntrykk at dette tross alt var en velfungerende  samfunnsordning, som Svartedauen noen få år senere totalt la i ruiner.

Svein Hauge.

Karl Gervin.

Fredag 18.05.2018.

Idag avsluttet vi uka med et "Da capo" fra vår ungdom. Det skjedde på 50 og 60-tallet da popmusikken hadde melodier og var gjenkjennende. Dengang het det forøvrig ikke poplåter men evergreens og noen kalte det også slagere. Det  var også en tydelig tekst som kunne læres på denslags låter (selv om den ofte var ganske intetsigende).

Det viste seg fredag , for det var mange som enda hadde tekstene i hodet (eller i hjertet) og sang med av hjertens lyst. Det ble nesten et allsangprogram og i koret som oppsto var det en stemme i "gruppa" som jeg anbefaler programansvarlig  å låne øre til!  Kanskje vi har flere solister på huset enn vi vet om?

Vi takker for enda en fin musikalsk time.

Anlaug.

Ragnar Nybro og Trond Arnesen.

Onsdag 16.05.2018.

Vi hadde i dag besøk av sivilingeniør, forfatter og foredragsholder Hans Gaarder .Han holdt et foredrag om vitenskapsmannen  og oppfinneren Nikola Tesla.
Tesla var født i den serbiske landsbyen Smiljan ,som  i dag ligger i Kroatia. Hans far var prest, og hans barndomshjem var fylt av bøker og han tilegnet seg kunnskap og språk tidlig. Familien flyttet til byen Gospic i 1862, og Tesla begynner på realgymnaset i Karlovac i 1862. Studere så elektroingeniørfag ved Det tekniske universitet i Graz. Det er her han begynner å arbeide med vekselstrøm. Flyttet til Paris i 1882, og begynner å jobbe som ingeniør hos Continental Edison Company. Dette var selskapet til Thomas Edison. Hadde her stor suksess med sine arbeider i Paris. Edison overflyttet han så til New York, der han fikk tilbud om å bygge om firmaets likestømsgenerator  til vekselstrøm.  Han ble tilbudt 50 000 dollar hvis han greide dette. Det gjorde han, og da han leverte det ferdige produktet, og spurte etter pengene, lo Edison det hele bort, og sa at han hadde bare tullet. Dette ble en bitter kamp mellom Tesla og Edison. Tesla begynte å jobbe for Westinghouse Electric Company, som støttet han fullt ut. Den mest kjente kampen mellom  Edison og Tesla,. er hva som er best; likestrøm eller vekselstrøm. Denne «strømkrigen» endte med at Tesla,s vekselstrøms system vant. Han lå egentlig langt foran sin tid. Trefaset vekselstrøm fra Niagarafallene, induksjonsmotoren, dynamoen,  trådløs overføring av elektrisk energi , og forsøk med radio (Dette fikk jo Marconi æren for).
Dette var et foredrag om en oppfinner og vitenskapsmann som mange ikke hadde hørt om i det hele tatt. Tesla var vel assosiert med et dyrt og subsidiert bilmerke.
Mottoet til Tesla var: « Intet er oppfunnet, bare oppdaget»
Et godt foredrag som det  kunne vært skrevet meget om, men håpet interessen ble tent slik at flere får lyst til å skaffe seg informasjon på egen hånd.

Svein Hauge

Hans Gaarder med Nikola Tesla i bakgrunn.

Onsdag 09.05.2018.

Idag var det en av "våre egne" som skulle underholde oss med bilder og ord. Den reiseglade bestemoren, Jorun Hustveit, hadde avtalt å treffe to barnebarn på deres lange opphold i Østen og være der sammen med de noen uker. Valget falt på Java som er den mest folkerike øya i Indonesia. Det hadde vært en lærerik tur og vi fikk et lite innblikk i en meget omfangsrik kultur, både når det gjaldt folkeslag og språk. Det var over 300 forskjellige etniske grupper fordelt på øyene i Indonesia og noe rundt 700 forskjellige språk, men engelsk var ikke vanlig.

Java hadde mye pent og by på men også mye søppel. Vi ble imponert av de velstelte områdene som lå "vegg i vegg" med rene søppeldyngene i gata ved siden av, hvor det tilogmed var fare for å plumpe rett ned i kloakken.

Jorun og følge hadde reist  med ferge i fem timer til en liten øy for å få anledning til å bade. Der hadde Jorun snorklet for første gang i sitt liv. Synet under vann hadde visst gitt mersmak. Det var nydelige farger og formasjoner av planter og koraller og vi forstår at det var en opplevelse å se dette.

Jorun hadde ankommet Java i et forferdelig regnvær og oppdaget at kofferten ikke var vanntett, men garderoben tørket sikkert fort i det varme klimaet på Java.

Vi takker for et hyggelig innblikk i en annen verden.

Anlaug.

Jorun Hustveit.

Fredag 04.06.2018.


Allsang nr. 17 med de tre trubadurer med Trond på trekkspill og  Marianne som "musefører", ble det atter en hyggelig time.
Camilla hadde første ordet. Hun opplyste at middagskort-ordningen; der man etter tiende stempling fikk en gratis middag, fungerte bra. Fra 1.august ville det bli fritt valg om vi ville ha dessert eller ikke. 19.april hadde det vært informasjon for de som hadde møtt opp, vedr.brannsikkerhet og tilgjengelig utstyr. Hun presiserte at branntavlen i gangen ikke var tilkoblet det kommunale brannvesen. Det måtte ved brann også varsles pr.telefon. Hun ønsket at bridge-gruppen ville fortsette, og om det ikke kunne dannes andre; f.eks. biljard.  6.juni var det aktivitetsdag på senteret med forskjellige aktiviteter på programmet.
Ragnhild opplyste at inntektene til brukerrådet var gått ned, ettersom giroblankettene ikke lenger ble utdelt, eller var innlagt i programmene. Hun  håpet "Den blå boksen" og inntektene ved quizen vill kompensere noe.
De tre trubadurer var i vårstemning i dag. Startet med "Det er vår vår i år",  " Alle fugler", " Når kastjanene blomster i Bygdø Alle" o.s.v. Avsluttet med "Ungkarssalme", " Blåbærturen" og  "Flickorna i Småland" og   " Bedre og bedre dag for dag".
Det er et fint tiltak som har blitt en fast månedlig program-post. Pål,Odd og Arne Fritjof skal ha takk for sin sang, og Trond med sitt akkompagnement .Må spesielt nevne Arne Fritjof som binder det hele sammen med sine morsomme fortellinger og vitser. Likedan Marianne som lager disse artige og treffende illustrasjoner .

Trond og Trubadurene
"Musefører" Marianne.

Onsdag 02.05.2018.

 Rykkinn Seniorsenter hadde i dag invitert Kristin Steineger Vigander for å holde sitt foredrag om Bærums vakre kystnatur. Hun er bl.a. utdannet ved Norges Tekniske Vitenskapelige Universitet NTNU, og hadde vel dette som en hobby.
Hun kom først inn på de geologiske forhold som hadde gitt slike gode betingelser for planter og  vekster i Asker og Bærum. Det var hovedsakelig leirskifer blandet med kalkstein. 

16% av alle karplanter i Norge finnes i et lite begrenset område  (ca 1 kvadratkilometer) rundt indre Oslofjord.

Hun nevnte også at GULVEIS var Bærums kommuneblomst.
Hun presenterte visuelt for oss  mange forskjellige planter og blomster, som vi selv kunne se om vi fulgte Kysttiene som var tilrettelagt i våre områder. Hun presiserte særlig det arbeidet som ble gjort på Naturhuset ved Lilleøyplassen ved Fornebu. Der ble det satset meget på å  bevare vår fauna og flora som trues av stadige utbygginger. Likedan forsøke å redusere utbredelser av fremmede og skadelige planter.
Dette var en times underholdene foredrag med beskrivelser og historikk til et stort antall planter i vår nærmeste flora. Vi går ikke inn på detaljene her, men henviser til nettstedet «NETTFLORA». Der vil du få en detaljert og kunnskapsrik oversikt over temaet som ble omhandlet på senteret i dag.Svein Hauge

Kristin Steineger Vigander