MØTER OG ARRANGEMENTER

Fredag 26.04.2019.

Siste fredag i april var det igjen et publikum på 100 personer som fylte Hugin kafé og kl. 1200 presis startet konserten med Egil og Genek som mange gledet seg til. Vi ble ikke skuffet, den ene vakre og kjente melodien etter den andre ble fremført av to godt samkjørte musikanter. Noen hadde vi hørt herrene spille før, men det var også litt nytt på reportuaret. Egil sang som vanlig med sin fine stemme som er så behagelig å høre på. Genek sjonglerer med 4 instrumenter, alle med samme letthet. Derimot holdt det på å gå helt galt da han tok opp kampen med pianokrakken. Et øyblikk så det ut som han trengte assistanse, men tilslutt ga krakken opp og floken løste seg.

Alle satt og nøt musikken og håpet at timen varte i evigheter da brannalarmen fikk oss tilbake til virkeligheten. Det var bare å komme seg ut. Det var heldigvis bare en øvelse denne gangen og det tok kun 4 minutter å tømme salen. Det var ledelsen veldig fornøyd med og alle fikk tulipaner som takk for god oppførsel. 

Konserten fikk dermed en brå slutt og det var tid for middag.

Annlaug.

Egil og Genek

Onsdag 10.04.2019.

Idag var det "vår egen" Jorun som skulle vise bilder og fortelle om sin tur i Kina. Hun hadde vært med på en av Fredrikstad Blad`s tematurer og opplevd mye spennende.

Turen startet i Beijing og første severdighet var Himmelens Tempel som regnes for å være et av de vakreste bygg i Kina og er bindeleddet mellom himmel og jord. Hun hadde da som alle turister vært på Den kinesiske mur og blitt overrasket over at det var nesten bare kinesere der. Fabrikk for produksjon av de kjente kinesiske vasene, kinesisk opera, sommerpalasset med marmorbåten og silkemarkedet som nå var blitt et stort kjøpesenter var selvfølgelig på reiseruta. Hun hadde besøkt Lington District hvor terracottaarmeen er utstilt.

Det var også en del nye opplevelser i matveien som dumplings og pekingand, men hunder og katter som hang ferdig til bruk fikk hun ikke engang lov til å fotografere.

Turen gikk i en stor bue over Kinas kart før den endte i Kinas største by, Shang Hai som har 23 millioner innbyggere og må ha vært en meget spennende reise

Jorun er en observant turist og en flink gjenforteller med et kåseri det lå mye jobb bak.

Annlaug

Jorun Hustveit

Fredag 05.04.2019.

Første fredag i april startet som vanlig på månedens første fredag med info. fra senteret ved Camilla og Brukerrådet ved Ragnhild. Deretter var det allsang ved Trubadurene, Trond og Marianne. Trubadurene som vi kjenner dem var noe avkortet på grunn av sykdom, men Per stilte opp som vikar i dag. Arne Fr. har sagt opp jobben som vitsemaker og Paal tok ansvaret for å binde det hele sammen med litt småprat. 

Når det gjaldt sangen så var ikke alle i publikum fornøyd med lyden da det var veldig uballanse i styrken. 

Marianne slo til med Gubben Noa på finsk så da ble det ikke så mye svensk, BRA Marianne!

Annlaug.

 

Paal, Per, Arne Fr. og Trond

Onsdag 03.04.2019.

 

Fysiker, meteorolog og professor Øyvind Geelmuyden Grøn, holdt et foredrag på senteret vårt han hadde kalt:» Universet – muligheter for liv utenfor jorden.»

Opplyste i første omgang at NASA nå hadde satset stort, både økonomisk og vitenskapelig på dette. Særlig er planetenes måner interessante, der det kan ha forekommet vann; som er betingelsen for liv. Kom så inn på forutsetningene for at liv kunne forekomme: Det er organismer, reproduksjon (former), Respons på stimulans (det å kunne endre seg), tilpasningsevne (respons på endring), homogen vekst (levedyktig vekst), metabolisme (omdanne energi), bestå av celler (grunnleggende enheter) og homeostase (selvregulerende livsform, f.eks. at kroppen vår holder en kroppstemperatur på 37 gr.)

Jorden er ca. 4,6 milliarder år gammel. Vanlig oppfatning er at liv oppsto for ca. 3,4 – 3,6 milliarder siden, men med senere beregninger mener man faktisk at liv i en aller annen form, oppsto for 10 mill.år siden. For 3-4 mill. år siden oppsto enorme asteroide kollisjoner som førte til at massen vi kaller månen, ble slynget ut fra jorden, og således ble en egen liten planet (måne). 2-2,5 mill år senere oppsto isotoper, karbon, grønnalger og oksygen som så dannet fotosyntese, og ga muligheter for liv. Hvordan oppsto liv? Det kunne være elektriske utladninger (energi) som påvirket blandingen av isotoper, karbon, bakterier o.s.v .som fantes, eller det kunne kommer utenfra, med meteorer og meteoritter. Kom så inn på forskningen som pågår ved hjelp av enorme teleskoper, og lytteantenner. I det solsystemet vi tilhører (melkeveien) beveger Jorden seg helt i ytterkant av hva som er liv laga. Vi befinner oss en hårsbredd fra eksistensmuligheter, og med tiden vil solen sluke oss, med det var nå en milliard år til det da. Om det er liv på andre planeter, og om det har vært det, kunne nok ikke foredragsholderen gi noen eksakt svar på, men han ville tro det var underlig om det ikke var det. Universet er enormt og virker uendelig. Problemet er å forflytte oss. Så lenge det er opplest og vedtatt at lyset er den optimale hastighet, er det små muligheter for at vår generasjon for noen lengre reise i universet.

Det var et meget bra foredrag. Han underholdt oss med et komplisert og vanskelig tema på en slik måte, at vi ble revet med, og fikk lyst til å vite mer. Meget bra.

Svein Hauge.

Øyvind Geelmuyden Grøn