FOREDRAG OG UNDERHOLDNING

Fredag 23.03.2018.

Mange hadde møtt opp til påskelunsjen.
Mye god mat til påskelunsj.

Onsdag 13.03.2018.

Gunnar Egil Støltun, pensjonert rådgivende ingeniør,forfatter og flyver. Har hatt flysertifikat i 60 år, og var landets mestvinnende konkurranseflyver.
Han holdt et foredrag for oss på Rykkinn seniorsenter i dag, som han kalte: «Flyvåpenet 1940-45»
Han kom inn på at kampflyverne som hadde deltatt i krigen, hadde fått liten påskjønnelse og ære. Det var liksom vedtatt at det var hjemmefronten som hadde reddet Norge og vunnet krigen. Det å ha tjenestegjort utenlands var ikke verdsatt. De hadde liksom hatt gode dager.
Han kom inn på flyvåpenets innsats aprildagene 1940. Det å møte et mektig «Luftwaffe» med gamle  dobbeltdekkere (Gloster Gladiator) var en unfair kamp. Likevel endte noen luftkamper med norsk seier. Det norske forsvar var uforberedt og delvis nedrustet både til lands, til sjøs og  i luften, og ble følgelig raskt nedkjempet. Da kampene var avsluttet, klarte noen resterende fly og karre seg over til England for egen maskin, men de fleste flyverne måtte komme til England via båter, eller lange omveier via Russland /Odessa) og Istanbul. Noen dro til Sverige, men det var risikabelt. Det var lokale myndigheter som var innstilt på å returnere flyverne til Norge, og tyske fangenskap.
Det ble etter hvert opprettet baser og opplæring i England og Little Norway i Canada. 330 skvadron ble stasjonert på Island i 1941 og flyttet til Scotland i 1943. De drev hovedsakelig med ubåtjakt. 331 skvadron ble først utstyrt med Hawker Hurricane,  som siden ble erstattet med Spitfire. Dette var en jagerflyskvadron som ble kreditert for mange nedskytninger. 332 skvadron ble stasjonert på en flyplass nær London (North Weald) og besto kun av Spitfire jagere. De hadde på sin samvittighet ca.134 nedskutte og skadde tyske fly. 333 skvadron var stasjonert i Woodhaven o Scotland, og besto kun av sjøfly. Mest Catalina og Sunderland. Disse ble brukt til ubåtjakt og rekognosering.
Nevnte til slutt Tarald Veisten som skjøt ned 7 V1 raketter, Finn Hesselberg som med et Sunderland sjøfly skjøte ned 2 ME 110, Martin Gran som ble skvadronsjef 27 år gammel, og ledet 5 skvadrorner 60 fly, og skjøt ned 12 fly.
Tapene kunne være store, og under ett bombetokt mot Nurnberg mistet bombekommandoen 96 fly, og 12 havarerte under landing.
Dette var det tredje foredraget på kort tid hos oss som omhandlet krigen og etterspillet. Einar Nistad holdt et godt foredrag vedr.krigsseilerne, Frank Sundkvist om partisanene i Finnmark, og Støltun om krigsflyverne. Det alle ville presisere var at det var ingen enkelt våpengren eller gruppe som vant noen krig, men et samspill med mange deltakere.


Svein Hauge       

Gunnar Egil Støltun.

Fredag 16.03.2018.

Konsert med Egil og Genek

Et hyggelig gjensyn med Egil og Genek som startet med «La Vie en Rose», etterfulgt av mange av våre gamle slagere. Genek som vanlig i godt humør på saksofon og klarinett. Egil på trekkspill og fin sang. En fin avslutning på uken
Ragnhild

Genek og Egil.
Fullt hus!

Onsdag 14.03.2018.


Vi hadde i dag besøk av Per Anders Nordengen, som hold sitt foredrag : »Å eldes med begeistring». Det var en ordets mester som besøkte oss. Vi ble presentert en time med anekdoter, sitater, analyser og morsomheter. Han startet med å kalle sitt innlegg for kåseri. Foredrag var i hans verden det samme som å dra et får etter seg. Han mente alderdommen og hvordan vi taklet de svunnende år, var helt opp til oss selve. Vi kunne bli en flott årgangsvin, eller ei flaske sur eddik.  Når man ble pensjonist var det viktig å ikke føle at det ikke lenger var bruk for deg. Da var det viktig  å ofre mer tid på familie og barnebarn, delta i frivillighetsarbeid, oppsøke eldresentere  og  skaffe seg hobbier. Man må godta seg selv, og gjøre det beste ut av situasjonen. Alderen skal man ikke ofre så meget tid på, men være takknemlig for de oppnådde år.  Nordengen påpekte at livet var herlig og hellig, og at vi i det fine landet vi lever i, hadde muligheter til å gjøre vår stund på jorden gledelig for oss selv og andre.
Nordengen er en usedvanlig dyktig kåsør, og han kom med et utall morsomme innlegg og fortellinger. Fremmøtet var stort i dag, til glede for senteret og underholderen.

Svein Hauge.

Per Anders Nordengen.

Fredag 09.03.018.

Swing and Sweet: ”Tribute to Frank Sinatra”(Gunnar Knutsen, saksofon, fiolin og vokal.  Ragnar Nybro, gitar og vokal. Trond Arnesen, trekkspill og arr.)
En variert og underholdende konsertfredag med nesten fem kvarter varighet. Seksten  stort sett kjente jazzmelodier i ulike tempi, og fremført med stor instrumental dyktighet av trioen, og med vellydende sangsoli flettet inn i akkurat passe porsjoner.  Vi sjekket ikke det eksakte antallet tilhørere,  men godt over hundre var det nok, som kunne glede seg over enda en musikalsk kvalitetsfredag på Rykkinn Seniorsenter med bl.a. ”Strangers in the night”, ”Polcadots and moonbeams ”, ”Lady be good”, ”Bye bye blackbird” og tilslutt ”Autumn leaves”.  Sammensetningen av publikum,  med stadig større innslag ”fra utafor” vårt eget distrikt viser at jungeltelegrafen sprer sannheten om god kvalitet og trivelig miljø hos oss.
Et hjertesukk; vi bør saklig vurdere om vi skal slutte med ”gnålet” om den lille blå boksen ved utgangsdøren, ”som elsker gullpenger og sedler”, og heller vurdere salg av rimelige inngangsbilletter, til for eksempel kr 50,- pr person !  Tror det vil gi minimal negativ reaksjon.
Ref.: Pål Kristian
       

Swing and Sweet.

Onsdag 07.03.2018.


Freddy Nilsen  underholdt oss i dag med et foredrag han kalte» Gamle Sandvika profiler»
Han startet med å  nevne baker og konditor Gustav Hagbart Østby som hadde sin virksomhet i Sandvika til han døde i 1943. Da overtok hans sønn Erling, som drev firmaet videre. Han var visst en pertentlig herre med god humor. En rørlegger ved navn Karl Kristiansen, kalt «Kosli» var også en som hadde satt spor etter seg. Han startet senere Kristiansens Auto, der Fiskesentralen ligger i dag. Så var det» n,Edvard m to-radern.» En spillemann med god fingerfølelse på høyre tastaturrekke. Da trekkspillet hans ble ødelagt, startet Budstikka en kronerulling, og det ble samlet inn kr.71,45 så han fikk seg et nytt. Det ble nevnt en del personer som hadde på sin måte satt sine spor etter seg: Kristian Olsen, fisker som levde på fisk 6 dager i uken, og hadde mest rekved til oppfyring, Caspar Donato Brambani som hadde betydd  meget for Sandvika, Rudolf Andersen som drev «Rullebua» med mottoet «penga først», tannlegene Augestad som hadde i førstningen pedaltråkket bor, eller Inger Ødegård som ble kalt «tante pine»  Kan nevne til slutt noen artige historier fra Walles hotell drevet av Anton Walle. Hotellet hadde en plakat utenfor med teksten» Vi har ikke toalett på rommene, men viduene vender ut mot vannet.» Videre var det en kravstor gjest som skulle ha egget stekt på en spesiell måte; plommen skulle være hel, og hviten brunet, hvorpå kokken spurte om det var greit at hønen het Dolly?.  Det var et rikholdig og artig foredrag på 45 minutter som vi tilhørere satte pris på. Lokalhistorie er populært enten vi er fra Bærum eller innflyttere. Freddy kommer tilbake til oss til høsten med nye innlegg.
Tekst
Svein Hauge.   

Freddy Nilsen.

Fredag 01.03.2018.

Denne fredagen var den første dagen i vårmåneden mars men ute var det mere snø enn mange av oss kunne huske at vi har hatt på Rykkinn. Vi er så heldige at vi kan samles på  seniorsenteret til en hyggelig stund inne i varmen blant venner, høre på sang og musikk og glemme snø og kulde for en stund. Det var det mange som hadde gjort denne formiddagen og de ble ikke skuffet.

Først var det som vanlig litt info fra brukerrådet ved Ragnhild Kirkerud og deretter ble det en time med allsang.

Det var hyggelig å se alle tre trubadurene på plass etter litt sykefravær, tilsynelatende i fin form. De hadde også vært på byen og kjøpt seg like skjorter så nå er de "uniformert". Fine! Tilogmed Trond hadde fått  ny skjorte selv om den ikke kommer så godt til syne bak tekkspillet.

Arne Fr. var idag like full av morsomheter som vi er blitt vant til og får det hele til å bli en munter time. Mariannes illustrasjoner på lerretet er også med på å få opp stemningen, å takk for det!

Etter en periode med fravær, standin og rutete skjorter, fikk jeg idag  assosiasjoner til en forretning som holder stengt under oppgradering og nå åpnet igjen i helt ny drakt.

Vi, hele publikum, ønsker dere tillykke og velkommen tilbake om en måned og takker for at dere gidder.

Anlaug.

Paal, Odd, Arne Fritjof og Trond