MØTER OG ARRANGEMENTER

Fredag 27.09.2019.

Georg Reiss med sin forestilling ”Reiss alene” besørget fredagens underholdning, men han var ikke alene – salen var godt besøkt og stemningen var god!

Han fortalte om starten på sitt musikerliv der han som 3. klarinettist i vestre Aker guttemusikk måtte øve på Valdresmarsjen som etter hvert ble fremført med imponerende variasjoner. Da hjalp det godt å ha både prester, fløytister, dirigenter og skuespillere i slekta – noe vi fikk bevis for i dag!

Etter timevis med øvelse og sitt etter hvert ”intime” forhold til klarinetten, var han klar for større oppgaver, noe han ga oss noen eksempler på:

- vakre klassiske stykker med innlevelse og utrykk

- Jødisk Klezmer musikk som økte blodomløpet i salen

- Bojarenes inntogsmarsj - eller ønskekonserten om du vill…..

- balkanmusikk fremført elegant og heftig!

Men han presiserte at det viktigste ikke er melodien eller selve spillingen, men kunsten og nå frem til sitt publikum! Det er først da det blir kunst som åpner opp sjela og slipper fri tanker og følelser – noe han demonstrerte med noen toner av Stravinsky (akkompagnert av kjøleskapet….)

Så ga han oss noen smakebiter på musikalen ”Spellemann på taket” der vi fikk demonstrert hva Klezmermusikken står for, nemlig: Smil gjennom tårer eller sang gjennom instrumentet!

Stykket Chardas av Monty var et godt eksempel på NRK’s politik på 50 tallet der musikk til arbeidet skulle være instrumental – vokalister forstyrret gutta som jobbet – så da så..

At Sigøynermusikken har hatt stor innflytelsen på våre klassiske komponister er et noe vi fikk vakkert demonstrert med Mustalainen som jo alle kjenner…

Med tanke på pensjonsalderen og minstepensjon, trøstet han seg selv og oss med Fritz Kreislers Schøn Rosmari som gikk rett inn i sjela og åpnet opp for tanker og følelser på en helt vanlig fredag!

Trond

 

Reiss som 15-åring.

Onsdag 25.09.2019.

I dag feiret Bærum kommune Den internasjonale eldredagen med gratis kaffe og kake på alle seniorsenterene. Vi var mange som hadde møtt opp og det ble tale og underholdning i tillegg til deilige kaker. 

Først var det leder for eldrerådet i Bærum som ble ptresentert, Ragna Berget Jørgensen. Hun snakket litt om arbeidet i rådet og viste seg og være en sånn ildsjel som vi gjerne stemmer frem som leder ved neste valg. 

Neste mann til å få ordet var varaordfører Ole Kristian Udnes som forsikret oss at seniorsenterene vil bestå i lang tid fremover. Det hadde endelig gått opp for de hvilken billig eldreomsorg et seniorsenter er. Det ble noteret med glede fra både brukere og ansatte. Han fortalte om nye prosjekter som komunen har på tegnebrettet og kostnadene for disse hadde et budsjett på svimlende summer, faktisk over vår fatteevne.

Så kom det alle ventet på, Birgitte Grimstad.Alle kjente vi igjen den varme, lune stemmen som synger enkle viser og får de til å lyde så store og flotte. Et enkelt gitarakkompagnement  passer godt til stemmen. Hun åpnet med sin far`s "Jeg er havren" og fortsatte med mange kjente viser. I tillegg leste hun tre små eventyr. Det var et meget hyggelig gjensyn og vi koste oss med en musikalsk påminnelse fra "gamle dager".

Takk for besøket tilalle tre.

Annlaug

Ragna Berget Jørgensen
Varaordfører Ole Kristian Udnes
Birgitte Grimstad

Onsdag, 25.09.2019

Sjelden har vi på vårt Seniorsenter opplevet et kåseri mer gjennomarbeidet og godt forberedt,  både med hensyn til innhold og fotomateriell, på dagens tema:

”Lysakerelva, natur, kultur og historie” ved Kristin Vigander fra Lysakervassdragets Venner.  Et rettferdig og komplett referat fra hennes 65 minutters program ville fylle flere A 4-sider - - -

Men, her noen facts.  Elva renner/ fosser fra Bogstadvannet til fjorden langs ca. 7,4 kilometer variert landskap med en fallhøyde på 145 m, og med en vannføring på ca. 4,5 m3 i gjennomsnitt.

Det er øverst funnet spor etter  steinalderboplasser.  Til medio 1800- tallet hadde elva navnet FOD/FÅD, som betyr gjerde/grense. Navnet på Fåbro betyr broen over FÅD.  Langs elva lå det opp gjennom årene mange av de daværende produksjonsbedrifter; sagbruk, møller, teglverk, foruten en mengde bondegårder og øvrig boligbebyggelse.  Vi gjenkjenner gårdsnavn, som Voksen Gård, Rødgårdene, Ullern, Øraker, Sollerud, Fossum, Grini, Øvre Vold, samt Jar og Lysaker. Den kjente, omreisende fotografen Anders Beer Wilse anla i forrige århundre Wilseparken, mellom Sandbonn og Bærumveien.

Observerte fuglearter er Dvergspett(truet art), Flaggspett og Fossekall(Norges nasjonalfugl).  Av sjeldne vekster er Blærestarr, Elvesnelle, Bekkeveronika og Trinnbekkemose.  Det er obervert Kvinand, Stokkand og Siland.

Et fengslende kåseri ble avsluttet med ” Lysaker’n i juli” sunget av Arild Nyquist.

Hjertellig takk til Kristin Steineger Vigander !  

Paal Parlow

Kristin Steinegger Vigander

Fredag 20.09.2019.

Fullt hus for viseklubben!

Seniorsenteret var fylt til siste plass (og vel så det), da publikum fredag formiddag strømmet til for å høre Bærum Viseklubbs konsert, basert på tekster av Torbjørn Egner og Trygve Hoff. Og for meg var konklusjonen klar: Konserten ble en stor opplevelse – spekket med høydepunkter fra de to nevnte herrers produksjon, fremført av hele ni av viseklubbens sangere.

At visesangerne hadde med seg klubbens eget lyd-anlegg, som ble dyktig styrt slik at tilhørerne fikk fullt utbytte av ord og toner,  var med på å høyne konserten. Og vi gleder oss til et nytt møte med disse glade sangerne, som har planene klare for ny konsert – med utgangspunkt i Vidar Sandbek og Jacob Sande

PS: Et av konsert-innslagene som høstet mest jubel, var forresten ikke en vise – men en fornøyelig fortelling om en kvinnes bestrebelser på å skaffe seg ny kjole – i størrelse 44.

                                                                                              Einar Nistad

 

Medlemmer av Bærum viseklubb.

Onsdag 18.09.2019.

Marit Sørum delte nok en gang sin turglede med oss. Hun har en egen evne til å «få oss med på tur». I dag følte jeg virkelig at jeg var med til Kanariøyene, Tenerife, El Hierro og La Palma.

Denne spanske øygruppen er et populært turistmål. Men ikke mange får med seg så mye av natur og miljø som vår foredragsholder.

Kanariøyene er fjellrike og vulkaniske. Den høyeste toppen er Pico de Teide, 3718 m.o.h. Den er ennå en virksom vulkan.

Kanariøyene er kjent for vakker og spennende natur, behagelig og jevnt klima, rik flora, rikt fugleliv.

Det er vel noe av grunnen til at så mange turister finner veien dit.

Mer enn 350 fuglearter er observert, og ca.90 av dem hekker der.

 

Dette er et meget kort resyme av dagens interessante foredrag.  Om noen ble inspirert til å følge i Marits fotspor, er hun sikkert behjelpelig med en eventuell reiserute!

Eva Karbø.

 

 

 

 

Marit Sørum

Fredag 13.09.2019.

Full brakke og stormende jubel når Gunnar and his Friends med Janoz på Hakkebrett og Bjørn på Ståfele inntok scenen på Senteret fredag den 13.!

På fredag den 13. kan jo alt skje, og det gjorde det virkelig - i
positiv betydning! Her fikk vi demonstrert hva godt samarbeid og
samspill kan føre til: der tre solister til sammen gjør det bedre enn
hver av dem for seg.......

Swingfoten rykket til da de åpnet med låta Just friends - som en
markering av sitt vennskap med oss på Rykkinn!

Deretter fulgte latinlåta Wave - der bossarytmene fikk oss til å skimte
jenta fra Ipanima og høre brenningene på stranda i Copacabana - bærre
lækket!

It had to be you i walkingtempo satt som et skudd og bragte tanken hen
på den eneste ene......

Inspirert av det fine sommerværet ute fikk vi høre Summerwind i
rumbatempo med Gunnars fine vocal i ikke mindre enn tre tonearter.....

Ai'nt misbehavin eller bedre kjent i jazzkretser som Mrs. Behavin satt
som et skudd med Janoz - populært kalt Errol Gardner på pianosolo.....

Noen ganger lever man på minnene......noe låta This foolish things på en
vakker måte minnet oss om.....

It's woderful avsluttet konserten og det var det virkelig!

Trond

Janoz, Bjørn og Gunnar

Onsdag 11.09.2019.

Jon Tveit underholdt oss i dag med et kåseri han hadde kalt:» Fra sigd til skurtresker»

Han var i mange år fra 1985 leder av Bærums Energiverk Han kom inn på den raske og formidable utviklingen som hadde skjedd i vårt land fra 1950 årene. Han nevnte konsumprisindeksen som var steget fra 5,3 til 105,5 fra 1950 til 2017. I samme tidsrom hadde kroneverdien på 50.- kroner,  i dag tilsvarende kr. 1000,-. Folketallet hadde også nesten fordoblet seg fra litt over 3 millioner til ca. 5.5 millioner .

Nå var det jordbruket han fortalte om; særlig korndyrking. Korndyrking var kjent fra antikken fra 3000 år tilbake, da særlig Egypt og Midtøsten var helt avhengig av gode avlinger. Redskapene som ble brukt til innhøsting var sigd. Det samme brukte våre forfedre helt fra 1100 tallet. Kornhøsten kunne være liv eller død. Utover 1800 tallet ble det mer vanlig med ljå med langorv. Man skar korn og slo gress som det het. Kornet ble tørket ute, buntet i nek, og tresket med sliul/tust. Så kom slåmaskinen, drevet som regel av to hester, og etter krigen kom traktoren. Da fikk hestene permisjon, og innhøstingen gikk raskere og hurtigere. Treskingen forgikk ennå ved hjelp av  treskelag som dro fra gård til gård. Videre kom skurtresker og selvbindere, og i dag ruller kjempestore maskiner på jordene som høster ,tresker og fyller kornet rett opp i følgebiler. Blir som regel sendt til tørking, eller til siloer. Han nevnte også halmen som ble til overs; i dag ble pakket inne i plast (traktoregg) og sprøytet med ammoniakk. Således ble det brukbart dyrefor.

Kornet er svært viktig for oss. Avlingssvikt og uår kan også i dag få fatale konsekvenser. Norge er ikke selvforsynt med korn. Mye av kornet vårt er av slik kvalitet at det blir brukt til dyrefor, men enorme kornsiloer av importert korn står til vår disposisjon om vi skulle trenge det.

Svein

Jon Tveit.

Fredag 06.09.2019.

Månedens første fredag inneholdt som vanlig informasjon før allsang. Ragnhild kunne i dag fortelle at det er bestemt at vi skal få hjertestarter på seniorsenteret. Det var jo en gledelig nyhet da mange har ventet på det. En litt mer negativ nyhet var at inntektene av julemarkedet heretter skal gå til senteret og ikke til brukerråder. På en annen side var det jo gledelig å høre at brukerrådet har penger på bok, kr.190.000.-

Så var det allsang som Marianne og Trond hadde tatt initiativet til. De hadde fått med en kar som var ukjent for de flste av oss. Han er fra Slemmestad og heter Tore Morberg. Med gitar og en kraftig stemme gjorde han det meget bra. Tilsammen ble det en fin konsert bestående av kun Evert Taube´s viser. Det dukket til og med opp viser som ikke var kjente for hele publikum fra før. 

Marianne er jo energibunten som kan alt og som ikke er redd for å trå til og Trond er også en vi kan stole på. Vel jobbet alle tre!  

Annlaug.

Tore Morberg, Marianne og Trond.