FOREDRAG OG UNDERHOLDNING

Fredag 28.09.2018.

Det var igjen tid for Trond og Harry til å fylle en fredags formiddag med ord og toner på senteret vårt. Det gjorde de med glans. Fullt hus som vanlig og ingen gikk skuffet hjem. 

Det var viser av Vidar Sandbekk idag, og det ble fremført veldig fint, både ordene og tonene. Vi vet jo at Trond kan spille så vi kjenner igjen melodiene men nå vil jeg poentere at Harry også kan synge så vi virkelig hører teksten. Den ble fremført på en sånn måte at man fikk lyst til å gå hjem og virkelig lese tekstene til Sandbekk! 

Det var en meget hyggelig formiddag, og takk for det!

Anlaug.

Trond og Harry.

Fredag 21.09.2018.

Et hjertelig gjensyn med Asker Swing Department. Alltid hyggelig å ønske alle 5 velkommen med Harald Skogli i spissen. Vi hørte kjente melodier fra gamle dager og koste oss.

Våre fredagsunderholdning er godt besøkt, og det var det i dag og. Tross et voldsomt regnvær troppet folk opp og vi hadde en hyggelig time, fullt hus og et publikum som alltid er med og kan kunsten å klappe.

Velkommen tilbake!

Ragnhild.

Onsdag 19.09.2018.

Dagens foredragsholder Per Døving tok oss med på en 50 minutters reise i USA. Gjennom 50 stater. Vi fikk dele mange flotte minner ledsaget av bilder.Det var tydelig at det er populært å være norsk i USA og det var mange som hadde norske røtter eller som kjente noen som hadde det.

Per Døving er en dyktig foredragsholder som har vært hos oss 2 ganger før og ha kommer nok igjen-

Vera Andersen. 

Per Døving

Fredag 14.09.2018.

 Gunder Gundersen: ” Musikk er minner”.

Godt konsertfremmøte i dag også, anslagsvis 70-80 forventningsfulle seniorer. Og, nok en gang gledelig med innslag av gjester fra andre regioner. Vi hadde vel forventet musikk og sang, men artisten insisterte på det instrumentale. Til gjengjeld viste det seg at han var dyktig på piano, og og mulig enda bedre på trekkspill. Han fortalte at han i en årrekke har samarbeidet med Bærum Kommune og spilt på diverse behandlingshjem.

Valget av melodier (ikke ”låter”) var helt i vår smak og varierte fra Charlie Chaplins ”Smile” via diverse rockevarianter til Benny Anderson’s ”SOS” på klaver. Deretter trekkspill; Evert Taube, Jularbo, Piaf og Vera Lynn og Rørosmusikk. Tilbake til piano og helt Boogie Woogie og videre George Harrison, Cat Stevens, John Lennon, Åge Alexandersen. Stemningsfull avslutning på trekkspill med ”Sommernatt på fjorden”. Takk for en harmonisk og teknisk imponerende fredagskonsert, og med et oppriktig ønske om velkommen tilbake til Rykkinn Seniorsenter !

Pål Kristian

Gunder Gundersen

Onsdag 12.09.2018.

Rykkinn Seniorsenter, onsdag 12.sept.

Anne Merete Knap holdt i dag et foredrag hun hadde kalt «Katter, kanaler, spøkelser og karneval i Venezia»

Foredraget åpnet med en kantate av bysbarnet Antonio Vivaldi. Venezia er en av verdens vakreste, rikeste og mest særpregede byer. Hele den gamle bydelen er bygd på trepæler, og gjennomkrysses av mange kanaler. Hovedkanalen, Canal Grande, passerte under et stort antall broer. Den mest kjente var Ponte di Rialto. Foredragsholderen hadde bodd lange perioder i byen, og kjente byens historie og særegenheter. Særlig imponert var hun av kirkene: Markuskirken, Maria della Salute, Santa Maria delle Salutes bl.a. Et sentralt punkt er Markusplassen, som mot lagunen åpner for en mindre plass; Pizzetta San Marco. Her var det utstilt to søyler. De ene med bronseløve, og den andre med byens skytshelgen. Hun nevnte en del bygninger som var kjent for sin historie med ånder og uforklarlige hendelser. Kirker og museer som oppbevarte krusifikser som fliser av Jesus kors, staven som Moses brukte til å finne vann i ørkenen m.m.

Nevnte også gondolene. Dette var håndverk av ypperste kvalitet, og sammensatt av mange tresorter. Hadde egne verksteder og små verft. Så var det kattene da. Ca. 40 000 av dem. De ble godt behandlet og var som maskoter i byen. Nevnte byens kjente karneval. Napoleon forbød i sin tid tildekkende masker og plagg, men dette var gjeninnført. Foredragsholderen kunne ikke få fullrost byens restauranter og matservering nok. Sjømat av ypperste klasse. Til slutt nevnte hun med ett sukk den voldsomme økningen av masseturismen som nok ville tære på byen og gjøre den mindre attråverdig for kulturinteresserte.

Svein.

Anne Merete Knap

Fredag 07.09.2018.

Trubadurene samlet

fullt hus – igjen!

Så opplevde vi det igjen – at få arrangementer (om noen) er så populære som allsang med trubadurene våre. Og derfor var det – som vanlig - «stinn brakke» på seniorsenteret fredag, da sangerne Pål, Odd og Harry inviterte til ny all-sang-fest – dyktig ledet av Trond på trekkspillet og ledsaget av Mariannes flotte bilder.

Og alle vi i salen sang med på alle de flotte sangene – og gleder oss allerede til neste gang trubadurene «slår til» - fredag 5. oktober.

Som vanlig var det informasjon fra administrasjon og brukerråd før selve konserten, hvor Camilla bl.a. opplyste at en ny kunst-utstilling er satt opp på senteret, hun ga ros til kjøkken-personalet og etterlyste frivillige til å stå bak disken i kafeteriaen. Likeledes ble orientert om to arrangmenter førstkommende tirsdag: Tur til Botanisk hage i Oslo og åpent møte om skadeforebygging i hjemmet i kommunegården i Sandvika med Johan Kaggestad som et av trekk-plastrene. Til det siste settes opp transport for dem som melder fra om behov for dette.

Brukerråds-formann Ragnhild konstaterte også at brukerrådets økonomi er sterkt truet etter at kommunen ikke lenger sender ut giro med appell om frivillig innbetaling i forbindelse med utsendelse av programmet – og appellerte til aktivt bruk av den lille boksen ved inngangen. Dette fikk Pål til å spørre forsamlingen om hvor mange som ville være imot f.eks. 20-30 kroner i inngangspenger ved konserter – uten å registrere protester fra noen.

EiNiPaal, Odd og Harry.
Trond Arnesen .
Marianne matcher skjortene men må skaffe sitt eget antrekk!

Onsdag 05.09.2018.

Dag Huseby var invitert til å fortelle om Eineåsen kultursti – litt historikk og om bruk av naturens ressurser.

Dette er jo Rykkinns nærområde og mye brukt av alle som bor her. Men når vi går på stiene oppe på åsen er det ikke sikkert at vi vet hva som gjemmer seg like ved stien. Her fortalte han om forgangen tid, om oppdagelsen av jernmalm i området. Det var her starten på Bærum jernverk ble lagt. Paul Smelter, utvant den første malmen som ble funnet nettopp her i Eineåsen. Han laget også den første masovnen i 1632 og alt her ble til med ren håndkraft. Senere kom jo den store masovnen på Bærums verk. Malm ble også fraktet fra Sørlandet til Sandvika og Malmskrivergården var mottaksstasjonen hvor alt ble registrert før den ble sendt videre til Bærums Verk.

Naturligvis fikk vi også med oss mye om hvordan Bærum slik vi kjenner den i dag, ble til. Vi fikk en grundig informasjon om de forskjellig lag med steinarter, helt fra istiden. Det er sikkert mange som har funnet forskjellige steiner som vi har undret oss over, både på Eineåsen og Kolsåstoppen. Begge åsene har mange forskjellige lag med stein fra forskjellige tidsperioder og Huseby hadde med seg mange steiner fra disse områdene. Så neste gang vi går på tur Eineåsen, ha øynene åpne!

Ragnhild Kirkerud

 

 

Dag Huseby.