FOREDRAG OG UNDERHOLDNING

Fredag 30.11.2018.

Odd og Trond «To spelemenn»

Vår egen Tron Arnesen og hans venn Odd Gudheim åpnet med «Brudemarsj» fra Seljord. Odd er opprinnelig fra Valdres og har lang erfaring i gammeldans. Etter denne velkjente melodien, kom det mange kjente melodier, både masurka, vals, reinlender, polka og hambo. Hamboen Hårgådansen ble nedtegner på 1700 tallet. Det var djevelen selv utkledd som spillemann, og fikk ungdommen til å danse seg til døde. Andre viseskrivere var f. eks. Calle Jularbo, Stordal og Engedahl, Eric Ost og mange flere.

Allsang ble det også, og Pål Parlow startet med «Alle vakre jenters hambo» og vi sang med. Marianne, alltid kreativ hadde arrangert tekstene og som vanlig sine flotte illustrasjoner. Full sal og vi koste oss alle sammen. Dette kan gjentas!

Ragnhild

 

Paal, Odd og Trond.

Onsdag 28.11.2018

Dagens kåsør er tidligere NRK-ansatt og har blant annet skrevet bok om Sigrid Undset, og dessuten en bok rundt dagens tema. På lerretet sto prosjisert ”EG HAR SETT JAGUAREN”.

Vi ble kjent med en del navn og respektive foto, samt en mengde selvopplevelser med personlig innfallsvinkel, noe som muligens forutsatte omfattende forkunnskaper hos tilhørerne. Hun ga inntrykk av et meget sterkt engasjement i forholdene i flere Syd-Amerikanske land.

Undertegnede mangler både kunnskaper og andre forutsetninger for på en rettferdig måte å kunne vurdere og omtale kåseriet ytterligere. Kåsøren reklamerte forsiktig for ovenfor nevnte bok, og en tur på biblioteket kan muligens bidra til større forståelse for dagens tema ---

 

Referent: Pål Kristian

Fredag 23.11.2018.

Slutten på denne uka ble i underholdt av senterets egen gruppe seniordansere. De er flinke og musikken fenger. Det var ryddet plass på en fornuftig måte idag så utsikten for publikum ble bedre enn før. Dette er en form for trim som passer bra for de som ikke liker å løfte vekter, det er kondisjon både for ben og hode vil jeg påstå. Mange blandt publikum er imponert av alle føttene på gulvet som tydeligvis plasseres riktig og mener at det skal et godt hode til å klare det. 

Det er sikkert plass til flere i gruppa som øver i underetasjen hver mandag, så oppfordringen går til alle som synes det ser morsomt ut: møt opp og prøv om det er noe for deg!

Anlaug .

Medlemmer av seniordansen.

Onsdag 21.10.2018.

Vi Hadde i dag besøk av Per Olav Asplund som holdt et kåseri for oss han kalte »I gamle dager er det godt å være.»

Startet med å berette om sin egen barndom; oppveksten på Nøtterøy, dro som 16åring til sjøs, spilte i et band og omsider utdannet seg til trykker. Var ansatt hos Grøndahl & Sønn, der han sto for trykking av bibler bl.a. Drev så senere etter videre utdanning som rådgiver og foredragsholder for næringsliv og offentlig forvaltning.

50 tallet var jo den tiden da 80 % av husmødrene var hjemmeværende, og familien kunne leve på en inntekt. Det var på den tiden landsbefolkningen dro inn til byen for å tjene til livets opphold, men som alltid vendte tilbake til den dal og bygd de hadde vokste opp; som hytteeiere og ferielosjerende. Han ga mange eksempler på 50 årenes utvikling. Det var artig å høre på de mange forskjellige sang og musikkinnslag fra denne tiden, særlig da det som ble spilt i Ønskekonserten. Likeledes reklamen for alt fra hårkrem til sigaretter. Dette var i sannhet en brytningstid i Norge. Det var stor skepsis til innføringen av riksdekkende fjernsyn, rettssaker for å forby bøker som «Sangen om den røde rubin» og «Uten en tråd» Det var i dette tidsrom vi fikk de første kvinnelige prester og lovfestet 45 timers arbeides uke. Det var i denne tiden (1950 – 1963) det skjedde store dramatiske ting; kronprinsesse Marthe og kong Haakon dør, og president Kennedy blir skutt. Vi får opprør mot kommunistregimet i Ungarn, og nedskytingen av U2 flyet over Sovjetunionen, og Cuba krisen. Så kom den kalde krigen med romkappløp der vi husket hunden Laika, og ikke minst Juri Gagarin som var det første mennesket i verdensrommet. Kunne nevnt så meget, men dette var et tiår med enorm utvikling som vårt samfunn i dag bærer preg av.

Ja- det var en minnerik og velregissert tidsreise.

Svein Hauge

 

Per Olav Asplund.

Onsdag 07.11.2018.

 

Sosionom og historiker Gunn Elisabeth Støkken Leren underholdt oss i dag med et gjennomarbeidet og interessant foredrag «Hvem var Marcello Haugen»?

Mikael Martin Thoreusen Haugen ble født i Kongsberg 6.juli 1878 og døde på Svarga på Lillehammer 30.desember 1967. Hans far var stiger ved Kongsberg gruver.

Han fikk bare 5 års skolegang da faren døde i 1890, og ungeflokken var stor, så han måtte tidlig ut i arbeid. Begynte som bakerlærling og tok svennebrev, men trivdes ikke med det. Han ble senere ansatt ved jernbanen som lokomotivpusser, og senere forfremmet til fyrbøter.

Da han var 34 år gammel tok han navnet Marcello fordi hans farmor hadde fortalt at han var av italiensk adelsslekt. Hans besøk i Venezia bekreftet visstnok ikke dette.

Marcello Hauge kom via venner i kontakt med Rudolf Steiner og medvirket en stund i den antroposofiske bevegelse. Så fulgte en merkelig tid i Tyskland; han ble konsultert av keiser Frans Josef vedr. fremtiden, så falt skuddene i Sarajevo, og verdenskrigen var i full gang. Han ble rådspurt av den tyske generalstab, men Marcello dro hjem til Norge. Han reiste så en del i Europa; og han sprengte spillebanken i Monaco, og senere investerte han i aksjer. Det var kanskje slik han la grunnlaget for sin rikdom. I 1913 bryter han med Rudolf Steiner og hans teosofiske linje, og begynner så smått med sin egen legevirsomhet.

Etter å ha helbredet en byggmester og forretningsmann i Oslo, fikk han i gave en tomt ved Ullevål Hageby, hvor bygde han «Villa Arjuna» Siden bygde han videre på sin hytte ved Lillehammer, som ble senere kalt Svarga (hinduismens himmelverden) Det var her han utførte sine gjerninger sine siste leveår. Han helbredet, ga gode råd, fant igjen savnede ting og fe. Køene foran Svarga kunne være store, og folk kunne risikere å vente i dagevis.

Han trodde på reinkarnasjon. Han betraktet alle religioner som like. (Alle hadde noe positivt i seg) Han brukte mye urtemedisin og hadde stor tro på tankes helbredende kraft. Han mente at vi kun brukte 10 % av vår hjerne til å realisere oss selv.

Han døde i 1967, og ble gravlagt på Vestre Aker Kirkegård.

Svein Hauge.

Gunn Elisabeth Støkken Leren.

Fredag 02.11.2018.

Nok en gang ble vi underholdt av Trond og Trubadurene og ikke å forglemme Marianne. Hun må ha kjøpt sin PC i Sverige for det er ikke så mange fine illustrasjoner på min PC! Det er så morsomt med alle tegninger og bilder som passer til sangene.

Jeg gjentar: dette er ukas vitamininnsprøytning og jeg mener det virkelig. Publikum blir smittet av det gode humøret som disse karene oppviser og synger med av full hals enten vi vil eller ikke. Jeg ber om undskyldning til de som satt rundt meg idag for jeg la alle hemninger til side og gaulet med i alle versene.

Reportuaret var fint og det er fine melodier som det er morsomt å synge.

Bortsett fra den ene svenske som var rene tungegymnastikken uten at vi forstod hva det handlet om, så var teksten kjente.

Jørgen hattemaker, kjem du ikveld så kan du få sitte på en grønnmalt benk og drømme om Elin eller leke med Teddybjørnen min.  It's now or never men du skal få sukkertøy og lade og kanskje danse hambo.

Fredrik Åkare klatrer etter alpens ros og jakter bevingede fjerildar, trubadur som han er, men han veit også om ei lita jente og har kjøpt en liten gyllen ring.

Så nå blir der bare bedre og bedre!

Arne Frithjof var som vanlig full av gode vitser og vi lurer på hvordan han kan huske alle, og hvor tar han det fra?

Takk for idag og god helg til utøvere og korister! 

Anlaug. 

Pål, Odd, Arne Frithjof og Trond.