MØTER OG ARRANGEMENTER

Fredag 30.08.2019.

Dagens musikere var, på obo og engelsk horn: Jon Fanavoll ,

og på klaver: Per Arne Frantzen.

Vi ble presentert for et meget allsidig program,  hele tolv titler om jeg ikke gikk i surr med tellingen.  Start med ”Divertimento” av Rolf Løvland, og neste var vel ikke til å komme utenom; ”Gabriel’s Obo” av Ennio Moricone. Videre Benjamin Britten:”Two insects” til mottoet ”Mennesket slår, men Herren rår”. C. Saint-Saëns var representert med ”Nattergalen” og den mer kjente og vakre ”Svanen” fra ”Dyrenes Karneval”. J.S.Bach( egtl. Gottfried Heinrich Stölzer) har gitt oss ”Bist Du bei Mir”. Så, på rekke og rad, vakker musikk:

Antonin Dvorzak ”Stykke for engelsk horn”, Rossini, fra ”Wilhelm Tell”, W.A. Mozart ”Stykke for engelsk horn”, Johann W. Kalliwoda ”Walz of the Salon (?)”, Robert Schumann romanse”Kinderscenen” fra Traümerei, Benjamin Godard ”Serenade pour Mabel (?)”, og avslutningsvis fra ”Rigoletto” den gjenkjennelige

”La Donna est Mobile”, med avslutningsvis noen personlige trudelutter på  oboen.

Alt i alt en litt annerledes fredagskonsert, men takket være glimrende og innlevende musikere; uten dødpunkt. Velkommen tilbake !

 

 Ref.: Pål Kristian  

 

Per Arne Frantzen og Jon Fanavoll

Onsdag 28.08.2019.

Vi kjenner foredragsholderen fra tidligere besøk og har vennet oss til å forvente en klar og tydelig fremstilling av temaet. Vi ble ikke skuffet i dag og temaet var "Det tredje riket". Vi fikk en fin fremstilling av forholdene mellom de europeiske stater helt tilbake fra 1871 da de store hadde navn som Bismark og Napoleon 3. Makt har tydeligvis fasinert statsledere til alle tider, hoder har falt og grenser har blitt flyttet. Noen hendelser var nøye planlagt og andre var tilfeldigheter som plutselig forandret situasjonen og ble fatale. Nevnes kan skuddet i Sarajevo 1914, børskrakk i 1929 som gjorde 6 mill arbeidsløse i Tyskland, riksdagsbrann 28.02.33 som kommunistene fikk skylda for og valget som ble avviklet bare noen dager etter brannen.

Etter det hadde Hitler all makt. Det ble skapt ro og orden med fremgang i industrien og opprustningen. Han ryddet unna de som var i veien, eks Ernest Røhm. Den 30.06.34 opplevde tyskland "de lange knivers natt".

Den 2.08.34 innførte han "soldateden" og han bestemte seg for å rense opp så Europa skulle bestå av Arier, den rene rase. Vi kjenner alle til "krystallnatten" og påfølgende utryddelse av jøder og andre grupper.

Mange av oss som lever nå husker hvordan det utviklet seg, men Bjerke fortale så alle lyttet interessert. 

Vi takker for foredraget og håper han har flere på lager.

Annlaug.

Leiv Bjerke.
"Fra start til slutt"

Fredag 23.08.2019.

Høstens musikkfredager ble åpnet av de beste som Paal sa. Det var "stinn brakke" og jeg tror alle i publikum var fornøyde med konserten. Det var gamle kjente melodier og det var nye toner på reportuaret i dag. Det som er imponerende er samspillet mellom de to musikerene. Genek hører en vakker melodi og setter den opp på programmet og Egil viser hvor flink han er ved å ta det på sparket. Det var et par sånne i dag og det synes at de har det veldig moro selv når det klaffer så bra.

Tilstrømningen av folk viser at vi setter pris på god sang og musikk av gode artister.   

Annlaug

Egil og Genek