MØTER OG ARRANGEMENT.

Fredag 25.01.2019.

Dagens konsert åpnet med St. Louis Blues. Genek overbeviste i høyeste grad at han, i tillegg til andre musikalske talenter, også kan traktere klaveret med alle ti fingre (!) Imponerende åpning av begge.

 

Nydelig sang av Egil; ”Jag har hört om en stad ovan molnen”, bedre enn Sjögren/Carola. Kjent i Norge som ”Enstonig klinger den vesle klokken.”

Deretter kjente melodier, og nytt velklingende klaverspill av Genek i Oscar Peterson’s ”Hymn to freedom ”. Nye kjente sanger med vanlig musikalsk topp tolking av begge herrene. Etter en time var det slutt med ”Vi kommer / Velkommen snart igjen”. Nok en trivelig og harmonisk konsert med vårt ”husband”og velfortjent applaus fra et entusiastisk og tallrikt publikum.

 

Pål Kristian

 

 

Genek og Egil.

Onsdag 23.01.2019.

Senteret hadde i dag besøk av Hege Norden og Kristin Nøkleby Holth. Dagens emner var todelt; «Helse og kosthold « og » Et godt liv og en verdig sorti.»

Hege Norden opplyste at god gammelt tradisjonskosthold var å foretrekke. Vi burde bruke mer hel mat, og ikke så meget industriprodusert. Gjerne lokalprodusert, sesong tilgjengelig og økologisk. Mye av maten vi får tilbudt, er fraktet fra fjerne strøk, og mistet mye av sitt næringsinnhold. Det var også fare for spor etter sprøytemidler og kanskje dyrket i et overgjødslet jordsmonn. Det var ikke noe i veien for å ta vitamin eller kosttilskudd. Hun fremhevet B-kompleks, C-vitaminer, tran og Omega 3. Nevnte også viktige mineraler som magnesium, krom, jod, jern og selen/sink. Alt dette var tilgjengelig i et normalt kosthold, men som eldre kunne det være lurt å tilføre noe av dette ekstra, da fordøyelsen kunne bli noe forandret, og at var økende risiko for diabetes 2. Konklusjonen var at vi skulle bruke mer hel mat, som kjøtt og fisk og ferske grønnsaker, og gjerne lage store porsjoner som kunne fryses til senere bruk. Til slutt avkreftet hun myten om at fett var farlig eller direkte skadelig. Egg og meierismør sammen med avocado, nøtter og mørk sjokolade var bare bra, og gjerne avslutte med en kopp kaffe.

Kristin Nøkleby Holth orienterte oss om hva vi kunne tilrettelegge og påvirke etter vår død. Døden er jo uunngåelig for oss alle, og hun mente vi kunne være åpne om dette. Juridiske saker vi kunne engasjere oss i var bl.a. opprette en fremtidsfullmakt, testamente og gravfesteretten. Når det gjaldt det økonomiske; la en av dine nærmeste få tilgang til koder og passord du måtte ha, slik at det økonomiske ikke gikk i stå om du falt fra. Rydd og fjern alt unødig , og ikke belemre dine etterkommere med dette. Sikre dit hjem med brannvarslere, komfyrvakt og brannslukningsutstyr og tilgjengelig rømningsvei. Til slutt en appell: Livet er nå. Realiser dine drømmer. Spis god mat, rør deg. le, og vær sammen med dem du er glad i.

 

Svein

Kristin Nøkleby Holth og Hege Nordèn

Tirsdag 22.01.2019.

Det var nyttårsfest for "gruppene " på seneteret og deltagere på "stoltrimmen" var ogaå inviteret. Det var 47 gjester som ankom til festdekketde  bord kl. tolv. Det ble servert en kald tallerken med mye godt på og valgfritt drikke av mange slag. Til dessert var det en nydelig marsipankake med kaffe til. 

Egil Arvnes spilte hyggelig musikk i bakgrunnen og etter måltidet var over ble flere budt opp til dans av Brit Helen. Det var tydelig at det var mange danseglade gjester. 

Bodil tok også frem sin skarpeste Stavangerdialekt og leste et stykke av Andreas Jacobsen. Det handlet om sydamen som var lei av å spise alene og dermed ga oss en ide til etterfølgelse. Stykket var nok ukjent for de fleste av oss østlendinger og ble mottatt med begeistring.

Til slutt oppførte betjeningen samlet en liten rap som avslutning.

Vi takker for en hyggelig stund i godt selskap.

En koselig detalj inne i servietten, alle fikk forskjellige visdomsord.
En delikat lunsjtallerken.
Det var 47 gjester .
En stor forsamling.
Brit Helen bød opp flere til dans.
Avskjedsrap fra betjeningen.

Onsdag 16.01.2019.

Onsdag 16/1-19 Randi D. Olerud «Barn i Bærum under krigen»

Hun har tidligere skrevet bok om «Barn på Eidsvoll under krigen». I denne boken får vi en føling med hvordan barn i Bærum hadde det. For å få materiale til denne boken, sendte hun en forespørsel til Seniorsentrene i Bærum, som igjen ga dette til sine brukere. Av dette ble det bok. Vi fikk et godt innblikk i hvordan barna taklet hverdagen med tanker og følelser. Stengte skole og alle fritidsaktiviteter som også ble stengt. Bare søndagskolen var åpen. Dette er minner som er vanskelig å glemme. Vi som opplevde krigen kjente oss igjen og mange vil kanskje lese boken. For yngre vil denne boken sikkert være lærerik.

Ragnhild

 

 

Randi D. Olerud.

Fredag 11.01.2019.

Vårsesongen på Senteret ble innledet med en intim og koselig visekonsert
av Frode Johansen. Han besøkte oss i sommer, så forventningene var store
og vi ble ikke skuffet. Et knippe fine sanger med gode tekster og fint
gitarspill ga oss en fin start på helgen. Som vanlig var det mye
ulykkelig kjærlighet, men også lun humor og freske fraspark. Som venn av
Lillbjørn Nilsen fikk vi selvfølgelig høre visa om Aleksander Kiellands
plass samtidig som han briljerte med Øystein Sundes ordkløyveri. Han
fremførte også sin egen vise om hun som alltid kokte egget for bløtt og
en smakebit av Stein Ove Bergs melankolske viser sto også på programmet.
Og Prøysen var selvfølgelig ikke glemt i det han delte den fine visa
"Kveldssang for Laffen" med oss. En konsert med fin og tydelig
fremføring av tekster med mening og innhold!Hilsen Trond

Frode Johansen.

Onsdag 09.01.2019.

Karl Gervin, som har holdt foredrag for oss tidligere, hadde som tema i dag:« Et døgn hos munkene på Hovedøya.»

Kom først inn på det historiske, der impulser fra Midt Østen spredte seg til Vesten i den tidlige middelalder. Sin europeiske form fikk klosterbevegelsen gjennom Benedikt fra Nursia som ble kalt Benediktinerordenen , men det ble grunnlagt flere etter hvert; Fransiskanerne og dominikanerne bl.a. Det er imidlertid cistercienser ordenen vi skal omhandle her. Det var denne ordenen som eide og drev klosteret på Hovedøya.. Gjennom moderne datateknologi var nesten hele klosteret rekonstruert med portaler, sovesaler, kjøkken og bønnerom. Det var et imponerende byggverk. Gervin kom så inn på dagliglivet ved klosteret. Klosteret besto av munker og leg brødre. Det var de sistnevnte som sto for det manuelle og praktiske arbeid. Munkene sto for administrasjon, skriving og kopiering av skrifter bl.a. Munkene hadde tonsur, og legbrødrene hadde skjegg. Dagliglivet var strengt regulert med bønn til bestemte tider, og det ble servert bare ett måltid om dagen. Klosteret disponerte store landeiendommer som Ullern, Bogstad, Riis, Smestad og Ladegårdene. Likedan en rekke øyer og en stor del av Nesoddlandet. Ved Munkedammen ble det drevet fiskeoppdrett, og Abbediengen er jo et navn som tilsier at her bodde Abbeden ,klosterlederen.

I brytningstiden, mellom katolisismen og reformasjonen, tok abbeden parti med kong Christian 2. Høvedsmannen på Akershus festning, plyndret og brant ned klosteret, og alle dens eiendommer ble lagt under kronen. I det lutheranske Norge var det ikke plass for madonnaer eller klostre .

Svein Hauge.

 

 

Karl Gervin.