Tirsdgsturer

Emma museum.

Emma museum er et lite hus med noen få gjenstander og masse bilder som viser en grufull historie som varte over 100 år. En god guide fortalte oss mye om livet på Emma Hjorts hjem for "de åndssvake" som ble bygget på Tokerud gård. Han fortalte også om bakgrunnen til Emma Hjort som ville det så vel og som gjorde en bra jobb. Men så overtok staten, og da ble situasjonen så mye verre for de som ble plassert der. Ikke alle skulle vært der men det ble en oppsamling av alle som ikke passet så godt inn i samfunnet. 

Nå er det ikke mange som bor på området men det drives mange forskjellige aktiviteter for handicappede. Det kan de takke Emma for som fikk satt opp en klausul så området for alltid skal tilhøre et legat som jobber for denne gruppen mennesker.

Etter museumsbesøket smakte det godt med kaffe på terassen til Piruetten på Henie Onstad kunstsenter. 

Nå regner det!

Anlaug.

Emma f. Lippestad gift Hjort.
Emma museum er det eneste originale huset på området.
Settepotetene skal i jorda.
På sovesalen var det tett mellom sengene.
Tvangstrøye ble brukt.

Blaafargeverket.

Vi dro av gårde til Blaafargeverket på Åmot med 8 biler idag. Været var som det har vært lenge, varmt og fuktig. Vi kjørte som vanlig om Drammen/Hokksund til Åmot, men mange av oss fant veien om Vikersund, Tyristrand og Busund hjem. Det ble litt nytt for mange som ikke er kjent på de kanter. 

Vi brukte 8 biler idag Det er for mange etter antallet passasjerer, men en bil kjørte uten godtgjørelse for å få lov til å bruke bil.

Det var også 2 biler som sto igjen på senteret og dette gir jo grunn til ettertanke. Vi har tydeligvis lettere for å få med de som har bil å kan komme seg ut på egen hånd, mens det er for lite av de som ikke kjører bil og som blir sittende hjemme.Jeg foreslår at vi slår et slag for å få med flere "hjemmesittere" neste år.

Neste tirsdag får vi en meget interessant omvisning på Emma Hjort museum. Velkommen!

Anlaug.

 

Smia (kroa) er det mest populære huset med rømmegrøt og mye annet godt.
Jorun, Irma, Rolf, Margit, Leif og Grete holdt ut i sola en stund.
Etter hvert måtte de fleste trekke inn i skyggen.
Her var det mange "ubrukelige" huslige skatter.
Utstillingen viser i år hjemmets skatter. Her et par nydelige gjenstander.

Hønefoss kirke.

Fra kirke til kirke...og nye opplevelser

--

Forrige tirsdag dro deltakerne på «tirsdagsturen» til Mortensrud kirke og fikk en opplevelse av de sjeldne. Da vi derfor ble invitert til et kirkebesøk også denne uken, var det kanskje lett å tenke at dette må bli et anti-klimaks.

Så langt ifra! Hønefoss nye kirke, som ble reist på tomten etter kirken som ble offer for en brann for åtte år siden og innviet før siste jul, er så visst verdt et besøk. Og kirkens kantor, Stein Sødal, som ønsket oss velkommen, kunne da også fortelle om sterk økning til gudstjenestene, at kirken er blitt en viktig konsert-arena for alle i Hønefoss – og at det på kort tid er registrert over 12.000 besøkende. Så er da dette også en typisk «arbeidskirke», som skal fange vidt.

Selve kirkebygget har fått en særpreget form, som vittige tunger da også har kalt en hopp-bakke. Men kommer du først inn, oppdager du et kirkebygg i 3 etasjer, hvor det foruten kirke, også er plass til kontorer for menighetene i prostiet, møterom og menighetssal etc.

Selve kirkerommet har plass til hele 500, og er rikt utsmykket med nåtids-kunst, hvor undertegnede særlig merket meg at de sakrale møbler – alter, prekestol og døpefont, er skåret ut av en og samme italienske marmor-blokk.

Og ikke å forglemme orgelet, som er felt inn i selve veggen bak alteret og er på hele 2.239 piper. At det var piper som kunne gi lyd fra seg, fikk vi demonstrert, da kantor Sødal avslutningsvis ga oss en flott mini-konsert – før vi satte kursen mot vakre Røsholmstranda, til kaffe og nogo attåt.

Skulle du nå få lyst til å besøke Hønefoss kirke og høre dette orgelet, har du sjansen førstkommende lørdag formiddag – da er det gratis-konsert!

-

De fleste av oss nøyde oss ikke med ett kirkebesøk, men la på hjemturen veien innom gamle Bønsnes kirke, som står på det sted hvor Olav den Hellige vokste opp, men som trolig er reist av Olav Kyrre – på samme tid som Tanum og Haslum kirker i Bærum.

Og skulle du ha lyst til også å besøke denne kirken, kan anbefales gudstjenesten førstkommende søndag kl. 19 - på selveste Olsok. Da kan du også, hvis været tillater det, utenfor kirken oppleve et kakebord av dimensjoner.

EiNi

PS: Neste tirsdag står Blaafargeverket for tur

 

 

 

Hønefoss kirke.
Kirkerommet med plass til 500 personer.
Kantor Sødal demonstrerte det flotte orgelet så jeg fikk gåsehud. Flott!
Moderne alter og krusifikset på veggen bak.
Prekesstolen virket liten i det store rommet.
Den døpefonten var grunn!
Håpstre.
Bra cafè med dårlig utvalg på Røsholmstranda.
Fin sandstrand, men veldig langgrunt.

Mortensrud kirke – en stor opplevelse

---

At vi kan reise til Trondheim og oppleve kirkekunst av verdensformat, vet alle. At vi her i Bærum kan glede oss over to unike og vakre 1100-talls-kirker, vet ihvertfall vi som bor her. Men det er neppe like mange som vet at ved å ta T-banen fra Kolsås til endestasjonen på den andre siden av Oslo, er du bare i ett minutts gangavstand fra en kirke som nær sagt tar pusten fra deg – Mortensrud kirke. Et besøk her er rett og slett en stor opplevelse, som vi 18 fikk oppleve som deltok på tirsdags-turen idag.

Make til kirke bør du slett ikke lete etter, for du finner den ikke! Så er da også denne kirken belønnet med en serie høytliggende priser – i inn- og utland. Og det forstår du godt straks du kommer innenfor døren, hvor du i stedet for det sedvanlige våpenhuset kommer inn i et innbydende velkomstrom, hvor det gjerne trakteres varm kaffe og hvor det også er satt av plass til et lite bønnekapell og skrifterom for dem som trenger det.

Selve kirkebygget, som er reist i stein, glass og tre, tar naturen med inn i selve kirkerommet – som at prekestolen står på toppen av en stor stein som rager opp av gulvet. Det hele opplyst av naturen selv gjennom et utall av sprekker og åpninger – og med en fantastisk altervegg i front, hvor krusifikset er sentralt og omgitt av en rekke bibelske symboler. I tillegg er tre helt spesielle stener felt inn i alteret – en fra Jerusalem, som minner oss om Golgata og Jesu død på korset, en sten fra Robbin Island, hvor jo Nelson Mandela satt fengslet i 20 år og minner oss om tilgivelsens kraft – og dessuten en fargerik sten fra Berlinmuren, som forteller oss at uansett hvorledes verden ser ut, kan det uventede skje.

At Mortensrud ligger i et flerkulturelt miljø, kan kirkens bibel-samling bære bud om, idet du her kan låne Bøkenes Bok på hele 19 språk. Her finner du også kirkens gjestebok, med hilsener fra begeistrede besøkende fra fjern og nær.

Og vi antar at når det samles til gudstjeneste, høres det godt. Klokken i kirketårnet er en av Norges 4 største klokker og veier hele 1.050 kilo.

Det blir ikke siste gang undertegnede besøker Mortensrud kirke, men i mellomtiden glede jeg meg til neste tirsdags-tur – til Hønefoss nye kirke.

EiNi

 

Mortensrud kirke ligger i skogen.
Et imponerende kirkerom.
Et sinnrikt "overlys" gjennom veggen.
Prekestol og døpefont.
Den tredelte altertavlen.

Tirsdag 10.07.2018.

Det var nok en varm dag og sjøen lå blank i sola da vi ankom Vollen litt for tidlig for museet, men det gjorde ikke noe å nyte sommerværet og fjorden for noen minutter. Jeg oppfattet ingen store båtentusiaster i følget, men interessen tok seg litt opp d vi kom til bassenget med strikkbåter.

Det var også artig å se filmen om Langåra fra 1953. I ukedagene var det ca 2000 ferierende og i helgene det doble. Hvite telt og enkelt utstyr var en ferie som gjorde at både store og små fikk feriefølelse og trivdes godt. 

Det var også interesssant å få litt info om Maud som er på vei mot Norge

Det gikk rykter om kjegler, vafler og kaffe i Selvikvillaen så vi klatret opp, bare for å finne at de ventet jo ikke et innrykk på 25 mennesker. Dermed dro de fleste videre til "Sigernes" hvor det var nok å velge på, og plasser både inne og ute.  Det var deilig og avslutte i skyggen ute med en is.

Anlaug.,

Oslofjordmuseet i Vollen.
Båten som fikk mest oppmerksomhet gikk på miljø vennlig femdrift: strikk.
Noe å tenke på? Maud i bakgrunnen.
En rask tur innom Selvikvillaen,
Avsluttning i skyggen.

Tirsdag 03.07.2018.

Idag gikk turen til Grinimuseet i Jøssingveien.  25 personer var møtt frem og vi hadde store forventninger til et nytt og utbedret museum men vi ble litt skuffet. De hadde ikke fått flyttet over alle rekvisittene fra det gamle røde huset så vi som har vært der før visste at de hadde så mye mer å vise frem. Rolf Haavik (91) hadde vært fange på Grini da han var 17 år og fortalte oss ivrig om sin ungdom i krig, men desverre ble det ikke så mye fra Grini. Men, som han sa, han kunne fortalt i 4 timer men vi var utålmodige og ville videre.

Vi drakk kaffe på Haga golf mens gradestokken nærmet seg +30. Der under en av de store  parasollene sattt Lisbeth og Ketil Rasmussen og drakk kaffe mens de ventet på å slutte seg til gruppa. Det ble en hyggelig stund i det fine sommerværet

Anlaug.

Tirsdag 26. 06. 2018.

Det var 18 personer som dro ut på den første tirsdagsturen i det fine været idag. Vi beså gamle og nye skulpturer sålenge vi orket å gå i varmen, og kaffe smakte godt i skyggen under den store parasollen. Vi var enige om at tirsdagsutfluktene er veldig sosiale og bra for psyken.

Anlaug

Den innendørs utstillingen besto av enkle streker i år.
Hvem kunne tro at stål kunne bli så blankt?
Ungene lekte i vann-labyrinten.
Den gamle, kjente blekkspruten.
Ny av året: "Face off".